Οδηγίες συγγραφής μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (μ.Δ.Ε.)

Η μ.Δ.Ε. μπορεί να υπάγεται σε έναν από τους ακόλουθους τύπους:

(α) πρωτότυπη ερευνητική εργασία

(β) συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση (meta analysis)

(γ) εργασία συνθετικής μορφής, δηλαδή, βιβλιογραφική ανασκόπηση σε συνδυασμό με αποτελέσματα που παρήγαγε ο υποψήφιος, π.χ. ερευνητική επιβεβαίωση μετρήσεων, κλινικό περιστατικό, συμπληρωματικές μετρήσεις σε τμήμα πληθυσμού κ.λ.π.

 

Η μ.Δ.Ε. θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες με την παρακάτω σειρά:

Σελίδα Εξωφύλλου

Σελίδα Εσώφυλλου

Στην οπίσθια όψη του Εσώφυλλου για τις κλινικές μελέτες σε ανθρώπους ή πειραματόζωα ή όσες χρησιμοποιούν ανθρώπινο ή ζωικό υλικό (όχι εργαστηριακές μελέτες) θα αναγράφεται το παρακάτω κείμενο: «Η μελέτη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας του Τμήματος Οδοντιατρικής στη συνεδρίασή της στις ηη-μμ-έτος, με αριθμό Πρωτοκόλλου ΧΧΧ».

Σελίδα Εσώφυλλου στην αγγλική

Σελίδα Ευχαριστιών – αναγνώρισης βοήθειας (προαιρετικό).

Σελίδα Περίληψης στην ελληνική γλώσσα. Σύντομη περιγραφή όλης της μ.Δ.Ε., η οποία θα πρέπει να περιορίζεται σε 150 λέξεις.

Λέξεις Κλειδιά. Ακολουθούν την περίληψη. Οι επιλεγόμενοι όροι στην ελληνική γλώσσα θα πρέπει να χαρακτηρίζουν το περιεχόμενο της εργασίας και να μην υπερβαίνουν τον αριθμό πέντε (5).

Σελίδα Περίληψης στην αγγλική γλώσσα (Abstract). Εκτεταμένη περίληψη, τουλάχιστον 1000 λέξεων, στην οποία να περιγράφεται το αντικείμενο της εργασίας, η μέθοδος, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που προέκυψαν.

Λέξεις Κλειδιά (Keywords) (ως ανωτέρω, στην αγγλική γλώσσα).

Σελίδα Περιεχομένων. Τα περιεχόμενα της εργασίας θα πρέπει να ακολουθούν την παρακάτω δομή: Εξώφυλλο, Εσώφυλλο, Εσώφυλλο στην αγγλική, Ευχαριστίες (προαιρετικό), Περίληψη, Περίληψη στην αγγλική, Πίνακας Περιεχομένων, Πίνακας Συμβόλων-Ακρωνυμίων-Συντομογραφιών αν υπάρχουν, Κυρίως Κείμενο, Βιβλιογραφία, Γλωσσάριο (όπου απαιτείται), Παραρτήματα.

Ο τρόπος γραφής των περιεχομένων ακολουθεί τον τρόπο γραφής των Κεφαλαίων του Κυρίως Κειμένου (Τίτλοι και Υπότιτλοι διαβαθμισμένοι μέχρι το 3ο επίπεδο).

Κεφάλαια Κυρίως Κειμένου

Για τις τύπου (α) και (β) μ.Δ.Ε. ως εξής:

α) Εισαγωγή

β) Υλικά και μέθοδοι

γ) Αποτελέσματα

δ) Συζήτηση

ε) Προτάσεις για μελλοντική έρευνα. Οι όποιες προτάσεις για μελλοντική έρευνα που προκύπτουν από τα ευρήματα, χρειάζεται να είναι καλά επεξεργασμένες (πιθανώς ευρηματικές) και να παραπέμπουν σε πρωτόκολλα υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου.

Για την τύπου (γ) μ.Δ.Ε. ως εξής:

α) Εισαγωγή

β) Θεματικές ενότητες

γ) Γενικά συμπεράσματα και παρατηρήσεις

Σελίδα Βιβλιογραφίας. Οι βιβλιογραφικές αναφορές έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου (ελληνική και ξενόγλωσση) καταχωρούνται με μεικτή αλφαβητική σειρά, χωρίς αρίθμηση. Το σύστημα που προτείνεται είναι αυτό που χρησιμοποιείται στο περιοδικό European Journal of Oral Sciences.

Σελίδα Παραρτήματος/ων. Αφορά το υλικό της έρευνας που είτε είναι εκτενές είτε δευτερεύουσας σημασίας π.χ. στατιστικοί πίνακες, ερωτηματολόγια, κατάλογοι και που δε χρειάζεται να τοποθετηθεί μέσα στο κυρίως κείμενο της μ.Δ.Ε. Είναι προαιρετικό.

Λεπτομέρειες γραφής του Κυρίως Κειμένου

Η έκταση του Κυρίως Κειμένου, μη συμπεριλαμβανομένης της Βιβλιογραφίας και των Παραρτημάτων, προτείνεται να είναι τουλάχιστον 5.500 λέξεις, περίπου 20 σελίδες.

Οι βιβλιογραφικές αναφορές παραθέτονται στο κείμενο με το επώνυμο του συγγραφέα και το έτος δημοσίευσης της εργασίας, π.χ. Ashley, 1992 ή (1992). Σε περίπτωση που οι συγγραφείς είναι δύο αναγράφονται τα επώνυμα και των δύο, π.χ. Ashley & Morse, 1992 ή (1992), ενώ σε περίπτωση περισσότερων των δύο συγγραφέων αναγράφεται το επώνυμο του πρώτου και η συντομογραφία «και συν.» π.χ. Ashley και συν., 1992. Αναφορές σε περιλήψεις συνεδρίων ή σε μη δημοσιευμένα άρθρα πρέπει να αποφεύγονται.

Η αρίθμηση των αρχικών σελίδων από το Εσώφυλλο μέχρι την Εισαγωγή να γίνεται με πεζούς λατινικούς χαρακτήρες, ενώ από την Εισαγωγή μέχρι τέλους να γίνεται με τη χρήση του αραβικού συστήματος και να εμφανίζεται στην κάτω δεξιά πλευρά.

Ο τύπος των πινάκων να είναι απλός και να περιορίζονται, όσο το δυνατόν, οι κάθετες γραμμές.

Στοιχεία εκτύπωσης

  • Μέγεθος σελίδας: Β5(ISO)
  • Περιθώρια: 3 cm αριστερά και 2,5 cm δεξιά, άνω και κάτω της σελίδας
  • Απόσταση γραμμών: 1,5 γραμμή
  • Στοίχιση: πλήρης
  • Γραμματοσειρά Τίτλων: Calibri μέγεθος 13
  • Γραμματοσειρά Υπότιτλων: Calibri μέγεθος 12
  • Γραμματοσειρά Κειμένου: Calibri μέγεθος 11
  • Γραμματοσειρά Εξώφυλλου: (α) τα στοιχεία ΑΠΘ, ΣΧΟΛΗ, ΤΜΗΜΑ, ΠΜΣ με κεφαλαιογράμματη έντονη γραφή Calibri μέγεθος 11, (β) Τίτλος μ.Δ.Ε. με πεζή έντονη γραφή Calibri μέγεθος 16, (γ) ονοματεπώνυμο Μ.Φ., μ.Δ.Ε., τόπος, χρόνος, με πεζή έντονη γραφή Calibri μέγεθος 13
  • Γραμματοσειρά Εσώφυλλου: τα παραπάνω (α) και (β) αναγράφονται όπως στο Εξώφυλλο και το (γ), καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία (δες παράρτημα Υπόδειγμα Εσώφυλλου) αναγράφονται με πεζή έντονη γραφή Calibri μέγεθος 11
  • Γραμματοσειρά Εσώφυλλου Αγγλικού: όμοια με Εξώφυλλο